Björn Gröhn

 

Vem är jag?

Jag föddes 1966 och är sedan 1996 gift med Kirre. Tillsammans har vi två pojkar som växer och frodas. Sedan 2001 bor vi i ett hus i Vallkärra stationsby. 

Min bakgrund består bl a av studier på Elektrotekniklinjen på LTH 1989-1996 och har sedan dess bl a hunnit med att jobba som lärare vid institutionen för elektrisk mätteknik, som fotograf åt Certec, och som hårdvaruingenjör på Axis Communications AB i Lund 1997-2004. 2005-2013 jobbade jag på Sony Ericsson - och efter ägarskiftet; Sonys akustikavdelning, som audiosystemingenjör. 2013 blev stora delar av utvecklingsavdelningen uppköpta av Sigma Connectivity, som har sin verksamhet i samma hus. För närvarande gör jag audio-konsultuppdrag åt Sony. 

År 2003 startade jag företaget Klangfix för att kunna förena nytta med nöje. Klangfix bedriver verksamhet inom instrumentreparation, ljudteknik och ibland elektronikkonsulttjänst, musikförmedling, och nyligen också bok och CD-utgivning. Företaget drivs endast på lediga stunder.

 

Min fritid går mestadels åt att umgås med familjen och pyssla om hem och hus, men jag hinner även med lite gitarr-renovering och att spela lite musik. Vi har ett litet band som heter Jazz on five, som spelar "jazzstandards" och även lite modernare låtar. Dessutom spelar jag vid sällsynta tillfällen även i det geografiskt utspridda jazzbandet:  Härmods Korrespondansband som spelar en skön blandning av halvsekelgammal jazz och modernare funklåtar.  

Tidigare var jag även ljudtekniker åt Jesperspexet , Toddyspexet och Boelspexet, men har numera dragit mig tillbaka till att sitta i publiken. Jag ägnar mig istället en del åt att renovera gamla inspelningar och överföra dessa till CD. Rullband, magnetisk tråd från trådspelare (magnefoner), direktgraverade lackskivor, 78-varvare (stenkakor) och fonografrullar är min specialitet. :-)

Talar du skånska? Behöver du en skånsk ordlista? Kika då på min och Kurt Lassons skånska ordlista, med en mängd skånska och österlenska ord och uttryck. Här finns även berättelser från Österlen inlästa av min far Östen Gröhn. Den 19 november 2014 utkom jag med en bok: "Östen Gröhn - på scen och bakom kulisserna" , som är en självbiografisk bok om Östens liv som turnerande musiker och revyartist. Boken innehåller även folklivskildringar, varav en del skrönor på skånsk dialekt. Björn Gröhn
Vallkärra 291
225 91 Lund
Tel: 046-13 14 26 (hem),  070-3456 549

email: mail@klangfix.se

 

Denna hemsida skapades 1994 och är senast uppdaterad 30 november, 2014.